Bijzondere boekhandels

#BB1: Waanders in de Broeren

1wb

Tijd voor een nieuwe Literalijn-rubriek! In Bijzondere Boekhandels neem ik jullie mee naar de mooiste boekenwinkels die Nederland rijk is. Ook zal ik af en toe een buitenlands uitstapje maken. Maar vandaag dus de allereerste editie, die start in Zwolle bij Waanders In De Broereneen prachtige winkel, gehuisvest in de voormalige Broerenkerk. Kijk en geniet!

Boekhandel én uitgeverij Waanders kent een rijke geschiedenis. De zaak werd in 1836 geopend door eigenaar J.M.W. Waanders, toen nog in een piepklein pandje in de Zwolse Roggenstraat. Omdat het Waanders voor de wind ging, verhuisde hij korte tijd later al naar de Nieuwstraat. Ook de generaties die daarop volgden deden het goed, waardoor het bedrijf uitbreidde naar ondermeer de Melkmarkt en de Grote Markt.

Gouden jaren
In 1964 kwam Wim Waanders, die toen pas twintig jaar oud was, aan het roer te staan van het familiebedrijf. Onder zijn leiding groeide het gestaag en maakte het gouden jaren door, waardoor er veel meer ruimte nodig was voor de boekwinkel. In 2002 verhuisde de winkel daarom naar Het Eiland, een groot, nieuw winkelcomplex. Maar omdat Wim Waanders meer ruimte wilde voor een ‘ultieme boekenbeleving’ met o.a. een restaurant, ruimte voor nevenartikelen en culturele activiteiten, werd besloten intrek te nemen in de Broerenkerk. In 2013 was de verhuizing een feit, waarna boekenliefhebbers konden genieten van de meest prachtige boeken in een fantastische omgeving!

2wb3wb4wb5wb6wb7wb8wb

Waanders In De Broeren
Achter de Broeren 1-3
8011 VA Zwolle

Advertenties

24 gedachten over “#BB1: Waanders in de Broeren

 1. Jaaaa, dit is echt een van mijn lievelings boekenwinkels. Zeer de moeite waard, voor een ieder die twijfelt aan een bezoekje. Zwolle is sowieso ook een leuke stad, fijne sfeer!

  Liked by 1 persoon

  1. Wat leuk dat je de winkel goed kent! Ik was er laatst voor het eerst; woon aan de andere kant van het land namelijk. Echt een prachtige winkel om uren rond te neuzen!

   Like

  1. Dankjewel Emmy! Leuk dat je hier van de zomer nog naartoe gaat, het is écht een fantastische winkel. Benieuwd hoe dik de stapel boeken is die jij meeneemt, haha. Ik liep er met 5 naar buiten! 🙂

   Like

 2. Wauw, wat een prachtige boekenwinkel! Leuk dat er ook nog een restaurantje bij zit. Volgend jaar verhuis ik misschien naar Zwolle, dus dan ga ik hier misschien ook een kijkje nemen. Bedankt voor het delen!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s